Vihreä väri on vähentynyt hämeenlinnalaisten kartoilta

Hämeenlinnassa heinäkuun 12. - 17. päivänä järjestettävän Fin 5 -suunnistusviikon kartat eivät olekaan niin vihreitä, kuin kantahämäläisissä maastoissa rasteja metsästäneet suunnistajat voisivat ajatella.

- Olemme etsineet suunnistusviikkoa varten parhaat mahdolliset maastot, suunnistusviikon kartoista vastaava Esko Savonen sanoo.

Savonen on erityisen huolellisesti perehtynyt kolmen viimeisimmän osakilpailun maastoihin, sillä hän on kartoittanut koko 13,5 neliökilometrin laajuisen kilpailualueen.

- Maasto on miellyttävä. Samalla se on kuitenkin haastava ja vaativa, Savonen kuvailee

Savonen kehottaa suunnistajia unohtamaan mielikuvat pusikkoisesta ja rytöä täynnä olevista hämäläismaastoista, kun he harkitsevat osallistumista Fin 5 -suunnistusviikolle.

- Suunnistajat yllättyvät positiivisesti, Savonen lupaa.

Savonen myöntää, että maastossa on myös alueita, joissa on tehty metsänhoidollisia hakkuita.

- Talousmetsässä tehdään aina hakkuita. Suurin osa hakkuista on kuitenkin jo muutaman vuoden takaisia, joten hakkujätteet eivät enää kovin paljon hidasta etenemistä. Ratojen suuntaamisella pystymme myös kiertämään hakkuualueet, Savonen mainitsee.

Nautinnollisia suunnistuselämyksiä

Kartoittajat rakentavat suunnistajille kilpailuareenan, mutta kilpailun luonne muotoutuu ratamestarien ajatuksissa.

- Hyvin suunniteluilla radoilla on luvassa nautinnollisia suunnistuselämyksiä, Savonen uumoilee.

Hämeenlinnassa järjestettävä Fin 5 -suunnistusviikko on Hämeenlinnan Suunnistajien ja Hauhon Sisun yhteishanke. Suunnistajat huolehtivat Rengon Asemissa sijaitsevan toisen kilpailukeskuksen maastoissa järjestettävistä osakilpailuista. Sisun isännöimä kilpailukeskus sijaitsee Hauhon Hankalassa.

Siinä missä Suunnistajat on antanut kartan tekemisen oman miehen tehtäväksi, Sisun väki on tilannut kartoituksen Mapline Oy:ltä. Työn ovat tehneet Kimmo Nykänen ja Jussi Silvennoinen.

Nykäsen arviot Hauhon maastoista ovat liki samanlaiset kuin Savosen aatokset Rengosta.

- Hauhonkaan maasto ei ole missään tapauksessa tyypillistä hämäläismaastoa, Nykänen sanoo.

Nykäsen mukaan maastoista löytyy hankaliakin alueita, mutta hän uskoo, että ratamestari väistää ne. 

- Tuskinpa ratamestari edes ajattelee vievänsä suunnistajia tällaisiin paikkoihin, Nykänen arvelee.

Erilaisia maastoja

Nykänen kuvailee Silvennoisen kanssa kartoittamiaan maastoja vaihteleviksi ja hyvin erilaisiksi.

- Alueella on korkeuseroja, mutta on siellä myös tasaistakin. Paikoitellen maasto on hyvinkin nopeakulkuista. Polkuja on aika paljon. Kivikkoa ja vihreääkin löytyy, Nykänen kuvailee.

Yksi maastotyyppi Hauhon kilpailukeskuksen maastoista sentään puuttuu.

- Tyypillistä avokalliota siellä ei ole, Nykänen sanoo.

Savosen mielestä suurin osa suunnistajista on tyytyväisiä, jos kartta on hyvä. Silloin he eivät edes kiinnitä huomiota kartoittajan nimeen.

- Lajiin tosissaan panostavat, tärkeään kilpailuun keskittyvät suunnistajat pyrkivät ennakkoon tutustumaan kartoittajan kuvaustapaan esimerkiksi karttaharjoituksilla. Suurennuslasin kanssa karttoja tutkailevat puolestaan ne, jotka ovat itse tehneet karttoja. 

Tarkkoja karttoja

Karttojen luonteeseen vaikuttaa myös kartoittajan näkemys maastosta. Savosen karttoja tutkailevat seuran suunnistajat puhuvat Emppukäyristä.

- Pyrin tekemään tarkkaa karttaa huomioiden samalla kartan luettavuuden ja mahdollisen yleistystarpeen.

Ensimmäisen karttansa Savonen teki vuonna 1979. Kartoitus oli vaativuusasteikon vaikeammasta päästä, sillä kartoitettava oli puolustusvoimien harjoitusalue.

- Maasto poikkesi kaikilla tavoin normaalista maastosta.

Savonen on nykyään päätoimesta eläkkeelle siirryttyään päätoiminen kartoittaja, mutta sitä ennen hän teki kartan keskimäärin kerran vuodessa.

Nykänen on aloittanut kartoittamisen vuonna 1976. Päätoiminen kartoittaja hän on ollut vuodesta 1982 lähtien. Karttoja on syntynyt satojen neliökilometrien alueelta. Silvennoinen on tehnyt karttoja vuodesta 1979 lähtien. Päätoimisena kartoittajana on toiminut viimeisimmät kymmenen vuotta. Karttoja on kertynyt yli sata.

Esko Savonen

Esko Savonen hyödyntää kartoittaessaan tietotekniikan suomat uudet mahdollisuudet. Suunnistuskartan hän piirtää suoraan mukanaan olevalle kenttätietokoneelle. Päähineeseen kiinnitetyn GPS-laitteen avulla kartoittajan sijainti näkyy ruksina näyttöpäätteellä.

30.01.2009 klo 21:03
Tuulonen  Hämeenlinna  Kultakeskus Pohjola Veikkaus