Hellepäivän saldo

(Hämeenlinna, Renko, 16.7. kello 16.55)

Päivä valkeni harmaana Rengon Asemin kylän seutuvilla ja muutama sadepisarakin saatiin aamulla niskaan. Päivästä tuli kuitenkin helteinen varsinkin MM-katsastuksen suunnistajille, jotka juoksivat pitkän matkan kilpailua.

Katsastuksen voittajat olivat Ikaalisten Nousevan Voiman Topi Anjala ja tamperelaisen KooVeen Merja Rantanen, mutta muissakin sarjoissa kaivettiin lähtökuoppia perjantain ratkaisevaan osakilpailuun. Kotimatkalle taisi varsinkin moni huoltaja lähteä punoittavin käsivarsin, sillä auringon UV-säteilyn määrää kuvaava UV-indeksi oli 6, mikä ylittää kirkkaasti suojautumistarpeen rajan 3.

Janne Salmi jäi jälleen niukasti ilman osakilpailuvoittoa H21A-sarjassa, kun Nouskin virolainen Andreas Kraas oli viisi sekuntia nopeampi. Yhteiskilpailussa Salmi kasvatti keulan Göteborgista takaisin MS Parmaan siirtyneeseen Tomi Mattilaan jo 7.41:een. Venäläiset Denis Glazunov (RaVa) ja Sergey Gorokhov (RasKu) sekä HS:n Ilkka Nurminen ovat yhteiskisassa Mattilan niskaan huohottamassa .

Naisten A-sarjassa päivän ykkönen Anu Åkerman (HS) kavensi hieman eroa toiseksi juosseeseen Mari Väisäseen (KR). Rasti-Kurikkaa edustava Teresa Kollanen, 42,  on kolmantena.

Nuorten eliittisarjoissa haettiin asemia takaa-ajoon

Nuorten eliittisarjoissa haettiin asemia perjantain takaa-ajokilpailuun, johon lähdetään yhteistulosten tilanteen perusteella. H20E-sarjaa dominoinut Vaajakosken Petteri Huikko pummasi pahasti kahta ensimmäistä rastia eikä pystynyt jatkamaan voittosuoraansa mutta säilytti kuitenkin yhteiskisan johdon 7.43 erolla päivän ykköseen, OK Orientin Topi Penttiseen. Tyttöjen vastaavassa sarjassa Kangasalan Heini Papinsaari juoksi rastiviikon toisen kilpailunsa ja otti toisen viikon selvästi ennen rastiviikkoa johtavaa OK Orientin Hilla Lamminpäätä, jolla on tukea ote kokonaiskilpailun voittoon.

- Olen aina tykännyt suppamaastosta. Tänäänkin oli tosi hienoa ja suunnistus sujui, kertoi tyttöjen päivän voittaja Heini Papinsaari.

Poikien H18E-sarjassa EsSun Oskari Mikkolan ja HS:n Einari Heinaron välillä saa jännittävän huipennuksen. Mikkola jäi tänään 6:nneksi +1.25 päivän ykkösen Lapuan Toni Saaren jälkeen. Heinaro oli neljäs 40 sekuntia parempana. Takaa-ajoon lähdetään Mikkolan johdolla mutta eroa Heinaroon on vain 10 sekuntia. MS Parman Sami Hämäläinen (+5.30) käy tiukkaa taistoa kolmannesta sijasta Femmanin Victor Lövdalin (+6.24) kanssa.

Tyttöjen D18-eliitissä oli mukana myös pitkän matkan nuorten Euroopan mestaruuden Espanjassa pari viikkoa sitten voittanut Paraisten Frida Lönnberg. Päivän nopein oli kuitenkin, kuten keskiviikkonakin, Kalevan Rastin Anna-Kaisa Asikainen, jolle Lönnberg hävisi vaivaiset viisi sekuntia. Yhteiskisassa Asikaisen ainoa uhkaaja on Deltan Sonja Liukkonen, jolla takaa-ajettavaa on kuitenkin jo 4.33.

Nuorimmissa eliittisarjoissa saatiin pienoiset yllätysvoittajat kun HS:n Luukas Valtonen ja Lynxin Annika Kottonen olivat päivän nopeimmat. Kokonaiskisassa Valtonen nousi 8:nneksi ja Kottonen 5:nneksi. Poikien yhteiskilpailussa päivän kilpailussa hieman pummanneen SK Vuoksen Lauri Nenosen keula Lynxin Jermu Kujanpäähän kutistui 1,5 minuuttiin. Tytöissä kolmanneksi juossut Pihkaniskojen Johanna Hulkkonen venytti eroa HS:n Essi Hietaojaan vain 4 sekuntia.

- Pitkällä seiskavälillä tuli pummia. En oikein edes tiedä miten sinne ajauduin, mutta löysin itseni paksulta polulta aivan liikaa oikealta, harmitteli Hulkkonen. Muuten juoksu oli hyvä.

Johanna Hulkkonen, Pihkaniskat

Pihkaniskojen Johanna Hulkkonen harmittelee haastattelussa virhettään, mutta lähtee silti muiden takaa-ajettavaksi D16E-sarjassa.

Takaa-ajon lähtöajat>>


Donner vai Karppinen

H40A-sarjassa OK77:n Jan Donner voitti jälleen ja kutisti eron Pohjantähden Timo Karppiseen yhteen ainokaiseen sekuntiin. Perjantain voittaja on siis myös koko viikon voittaja. Molempien pummatessa (mikä ainakin Karppisen kohdalla lienee epätodennäköistä), mahdollisuudet ovat vielä myös TP:n Janne Märkälällä (+3.54) ja Tuomo Haanpäällä (+4.33) sekä Angelniemen Yuri Emaldinovilla (+5.10).

Neljävitosissa Reijo Bister kuritti jälleen muita. Yhteiskilpailussa kohtuullisella etäisyydellä on vain Itä-Hämeen Rastin Ilkka Peltola (+6.27). H50A-sarjassa TP:n Ari Anjala on hoidellut kaikki kisat ja karannut jo omille teilleen. Eroa hiihtosuunnistuksen maailmanmestari Anssi Juutilaiseen on 12.20. H55A-sarjaa johtaa suunnistuskauppias Seppo Keltamäki ja viikon suurinta H60A-sarjaa SK Vuoksen Tapio Peippo.

D40A-sarjassa kärkikolmikko oli jälleen vakuuttava. Parman Annina Paronen oli tänään paras, mutta Kangasalan Jaana Pietilä-Annala on yhteiskisassa vielä 4.31 edellä. Annamari Vierikko (HS) on kolmantena (+8.21). D45A:ssa KR:n Tarja Silvennoisen johto on viitisen minuuttia kolmikkoon Svetlana Berezina (RUS), Riikka Otsamo (HS) ja Virpi Juutilainen (SK Vuoksi). D50A-sarjan kärjessä on Lynxin Annariitta Kottonen.

Essi Rantanen jatkoi rastireitin hallintaa

10-vuotiaiden poikien rastireitillä HS:n Veeti Otsamo otti jo kolmannen ykkössijan. Vain sunnuntaina OH:n Niilo Ojanajo oli 16 sekuntia Veetiä nopeampi. Yhteiskisassa Samuli Natunen, Savon Suunta on jäljessä 3.33 ja Roope Ruuhiala, Hiisirasti, +3.40. Nuorimpien poikien kärkikaksikko on Deltan Juuso Viskari ja virolainen Kaarel Vesilind, joka voitti tänään, mutta yhteistilanteessa Juusolla on reipas kaksi minuuttia hyvää.

Tyttöjen 10-vuotiaiden rastireitillä Essi Rantanen, MS Parma, täräytti kaikkia muita kaksi ja puoli minuuttia nopeamman ajan ja säilytti puhtaan sarjansa. Imatralaisen SK Vuoksen väreissä juokseva Mari Ryytty jatkoi hyvää viikkoaan, mutta on silti jäänyt Essille jo +8.45. Keravan Maija Mäkinen jatkaa kolmantena. Nuorimpien tyttöjen Fin5 on ollut Ounasvaaran Sara Kurthin (1. – 3. – 1. – 1.) ja Kangasalan Hilda Kukonlehdon (3. – 1. – 2. – 2.) kaksintaistelua. Eroa neljän päivän jälkeen on 1.06 Saran hyväksi.

Kuntosuunnistuksessa oli jälleen vilskettä. Tuloksen sai kaikkiaan 488 kuntoilijaa. Suosituin rata oli 5 km:n A-rata, jota juoksi 123 suunnistajaa. Lisäksi iltasella juostaan vielä Fin5-rasteilla Hämeenlinnan seudun Torstairastit. Rastiralliin osallistui tänään 150 pientä suunnistajaa. Enemmänkin mahtuisi mukaan!

Tulossivulle>>

Kuvagalleria>>

Rallia rasteilla>>

Palkintolava odottaa

Palkintolava odottaa Fin5-suunnistusviikon parhaita.

Tuulonen  Hämeenlinna  Kultakeskus Pohjola Veikkaus