Merja Rantanen tuuletti Fin5-suunnistusviikon voittoa

Merja Rantanen tuulettaa Fin5-suunnistusviion voittoa

(Hämeenlinna, Renko, 17.7. kello 14.24)

Naisten rastiviikon päätti 5,3 km:n takaa-ajo, johon KooVeen Merja Rantanen lähti 1.17 min ennen Lynxin Karoliina Sundbergia. Kärkikymmeniköstä takaa-ajoon eivät enää startanneet neljän päivän jälkeen kymmenen kärjessä olleista Maria Rantala (4.) eikä torstaina pummaillut Katri Lindeqvist (8.).

Merja Rantasen hermo kesti hyvin ja nainen piti kärkipaikkansa loppuun asti. Ensimmäisen päivän voittaja Lynxin Karoliina Sundberg ja TP:n, sprintit voittanut Anni-Maija Fincke varmistivat kakkos- ja kolmossijansa. Sundberg tavoitti Rantasta kuusi sekuntia, mikä selittyy lähinnä sillä että Rantanen hölkkäili loppusuoran voittoa iloisesti tuuletellen. Sundberg ja Rantanen olivat myös päivän kaksi nopeinta.

Maasto oli varsin erityyppistä kuin torstaina. Tarjosiko se rastiviikon voittajalle yllätyksiä?

- Tiesin että avokalliomäelle mennään. Alku oli kyllä "mielenkiintoista" ja suht helppoa. Heti K-pisteeltä laskeuduin alas suolle ja upposin tosi syvälle, Rantanen kertoi.

Rantanen huomasi myös "ratamestarin erikoisen" radan lopussa.

- Kolme viimeistä rastia olivat samoja kuin eilen, minkä hoksasin jo ennen starttia rastinmääritteistä. Kokeilin lopussa jopa vähän eri reitinvalintoja kuin eilen.

- Lähdössä jännitti tosi paljon. Olin varmaan hermostuneempi kuin kertaakaan tänä vuonna, tyytyväinen voittaja jutteli.

MM-kisoissa Unkarissa Merjan tavoitteena on viestivoiton ohella nyt myös henkilökohtainen maailmanmestaruus. Viestikultahan tuli jo viime vuonna. MM-kisoihin Merja valmistautuu kotimaassa ja juoksee muun muassa Kalevan kisoissa sekä 5000 m että 10000 m.

Karoliina Sundberg ei kertomansa mukaan oikeastaan edes lähtenyt yrittämään Merjaa kiinni, mutta saavutti silti alussa hieman.

- Nelonen oli kinkkinen rasti. Suunnistin sen oikealta polkua kiertäen. Tein tarkoituksella varmoja valintoja, kun väsymys jo vähän painoi. Myös kympille kiersin polkua oikealta, Sundberg kertoi.

Neljännelle rastille Sundberg oli 15 sekuntia suoraan juossutta Rantasta hitaampi. Seuraavalla lyhyellä välillä Sundberg ilmeisesti koukkasi hieman tai varmisteli liikaa, sillä ero kasvoi vielä puoli minuuttia. Loppumatka tultiin ihan tasatahtia ja ero pysyi maaliin saakka hieman yli minuutissa.

- MM-kisoihin valmistaudun todennäköisesti radalla vetoja vetäen. Vähän tietysti riippuu siitä miten palaudun rastiviikosta, Sundberg jatkoi.

Anni-Maija Fincke kertoi vajonneensa samaan suohon kuin Rantanen heti K-pisteen jälkeen ja joutui lyhytjalkaisempana jopa palaamaan takaisin.

- Ihan ok suoritus. Ei oikein jaksanut enää puristaa.

KooVeen Liisa Anttila ohitti TuS:n ja Sveitsin maajoukkueen, MM-kisoihin lähtevän Vroni König-Salmen lopussa ja nappasi neljännen sijan. Torstaina Anttilalla oli ongelmia energian imeytymisen kanssa eikä nainen jaksanut toivomallaan tavalla. MM-joukkueesta tippuminen oli pettymys ja Liisalla oli jo illalla soittimessa Iankaikkisen Arkunnaula (siis Kotiteollisuus –yhtyeen musiikkia). Perjantaina KooVeen nainen oli jo selvästi paremmalla tuulella noustuaan neljänneksi päivän kolmanneksi nopeimmalla ajalla.

- Pelimerkit oli eilen vähissä. Lähdössä jo tiesin ettei mitään ollut tehtävissä. Harmittaa, kun keskiviikkona alkoi jo tuntumaan oikein hyvältä.

Seuraaville sijoille jaksoivat Tampereen Pyrinnön Riina Kuuselo (+11.37 Rantaseen) ja Pargas IF:n Yvonne Gunell (+13.37). Pohjantähden Marttiina Joensuu (+18.02) punnersi lopussa väkisin KooVeen Pinja Satrin (+18.08) ohi kahdeksanneksi kuuden sekunnin erolla. Pohjantähden Heini Wennman oli kymmenes.

D21E palkinnot

Naisten palkintojenjako: mitä parempi sija, sitä leveämpi hymy (vasemmalta Rantanen, Sundberg, Fincke, Anttila)

Koko viikon tulokset, väliajat ja reittihärveli>>

Tuulonen  Hämeenlinna  Kultakeskus Pohjola Veikkaus