HlS:n unkarilainen Bernadett Kelemen tähtää MM-kotikisoihin

(Hämeenlinna 17.7. kello 9:35)

Bernadett Kelemen

Bernadett siirtyi Hämeenlinnan Suunnistajiin, eli tuttavallisemmin "Hissiin", keväällä 2008. Hissin manageriporras oli kuullut, että Detti haluaisi juosta suomalaisseurassa ja oppia pohjoismaalaista suunnistusta. Dettiin otettiin yhteyttä ja kun yhteisymmärrykseen päästiin, niin Bernadett liittyi Hissin vihreisiin. Näin vuotta myöhemmin voidaan sanoa, että HLS oli tosi onnekas saatuaan Dettin riveihinsä. Niin mukava ja aina iloinen tyttö Detti on ollut, eikä tuloksissakaan ole ollut moittimista.

Seuravalinnastaan Detti kertoi, että valinta oli vaikea. - LS-37 oli minusta kiinnostunut ja siellä oli tuttuja ihmisiä. Samoin ruotsalainen Söders Ol oli kiinnostunut. Näin jälkeenpäin Detti kertoo, että oli tosi tyytyväinen valittuaan Hissin seurakseen. - Ihmiset ovat olleet tosi ystävällisiä ja auttavaisia. Minä olen saanut kaiken sen, mitä olen halunutkin. Lisäksi olen saanut paljon erilaisia uusia kokemuksia. Myös kaikenlaiset sosiaaliset seuratapahtumat ovat olleet tosi kivoja. Esimerkkinä Detti mainitsee muun muassa maanantaisen edustusryhmän saunaillan.
 
Tulevista Unkarin MM-kisamaastoista Detti kertoo seuraavasti:

- Sprintti on oletettavasti metsäsprintti, ja sijaitsee hiukan epämääräisellä alueella, rastit ovat yksinäisiä pisteitä loivilla rinteillä.

- Keskimatkan ja viestin kilpailut käydään samasta kilpailukeskuksesta. Keskimatka on pääosin aika peitteellistä "vihreää" ja paikoin myös kivikkoista. Osa maastosta on avonaisempaa. Pienenä kuriositeettina mainittakoon, että keskimatkan kilpailusta osa käydään samalla alueella, jossa Minna Kauppi voitti 2001 nuorten MM-kultaa silloisella pikamatkalla. Olisiko tämä kultainen enne myös tämän vuoden keskimatkaa ajatellen?

- Pitkämatka juostaan hienolla ja kauniilla ylänköalueella, jossa on hyvä näkyvyys. Pitkällä matkalla tullaan siis juoksemaan todella kovaa ja se vaatii rautaista fysiikkaa. Paikoitellen tulee olemaan myös lähes suomalaista suppamaastoa isoine "suppineen".

Detti on jo valittu Unkarin MM-joukkueeseen ja hän juoksee ainakin keski- ja pitkänmatkan ja haluaa myös viestiin. Viestijoukkue valitaan vielä myöhemmin.

Valmistautumisestaan MM-kisoihin Detti kertoo seuraavaa: - Nyt viimeisen kuukauden aikana on tarkoitus tehdä intervalliharjoituksia nimenomaan maastossa eikä niinkään radalla. Tekniikkaa täytyy vielä hiukan hioa ennen kisoja, siinä on ollut pieniä puutteita.

Dettin tavoitteena on tehdä nimenomaan hyviä suorituksia, eikä hän oikein uskalla asettaa mitään sijatavoitteita. - Toki tähdätään mahdollisimman hyviin sijoituksiin. Viime vuoden Tsekin MM-kisoissa olin pitkällä matkalla jopa hieman yllättäen 13. ja sprintissä sijoituin muistaakseni 24. sijalle Detti kertaa viime vuoden sijoituksiaan. Varsinkin pitkän matkan sijoitus oli aikamoinen yllätys hänelle itselleenkin.

Suomalaiset maastot ovat Dettin mielestä mukavia, mutta vaativia. Dettillä onkin ollut jonkin verran ongelmia tottua suomalaisiin maastotyyppeihin. Detti uskoo kuitenkin, että kunhan vai oppii oikean suunnistustekniikan suomalaismaastoihin, niin rastitkin rupeavat löytymään paremmin ja sujuvuutta tulee lisää. Ja ahkerasti Detti onkin suomalaismaastoihin tutustunut. Esimerkiksi välipäivänä käytiin naisten managerin Ari Heikkilän ja Katja Rodionovan kanssa Hyvinkäällä harjoittelemassa ensi vuoden Kytäjän Jukolaan. Ja Fin5:n aikaan Detti on käynyt suunnistamassa päivittäin kisamaastoissa. Muutenkin Ari on juossut paljon Dettin perässä maastossa ja koittanut opettaa suomalaista suunnistustekniikkaa.

Toivotamme aina iloiselle Dettille onnea MM-kisoihin!

Tuulonen  Hämeenlinna  Kultakeskus Pohjola Veikkaus