Kisaviikko jatkui aurinkoisissa merkeissä

(Hämeenlinna, Renko, 15.7. kello 16.55)

Keskiviikko

Tänään keskiviikkona juostiin Fin5 rastiviikon kolmannet osakilpailut. Kilpailukeskus oli siirretty välipäivän aikana Hauholta Rengon Asemin kylään ja kisaisännyys siirretty Hauhon Sisulta Hämeenlinnan Suunnistajille. Tarjolla oli parhaimmillaan erittäin nopeakulkuista mäntykangasta. Mutta kun Hämeessä ollaan niin maastossa näkyy toki paikoin myös metsänhoidon jäljet. Radat pyrkivät toki kiertelemään pahimmat alueet.

Katsastussarjoille tarjottiin lyhennettyä keskimatkaa sprinttikartalla. Kilpailu juostiin maaston hyväpohjaisimmassa osassa, joten miehet juoksivat jopa viiden minuutin kilometrivauhtia, mikä hämäläismaastoissa on aika harvinaista. Katso jutut miesten ja naisten kilpailusta.

Muilla  sarjoilla oli tänään vuorossa pitkän matkan kilpailut. Radat ulottuivat kankaalta myös kalliomäkialueelle, joten päivän kilpailuissa koeteltiin monipuolista suunnistusosaamista.

Aamulla tarjolla vain pätkäsähköä

Aamulla koeteltiin hiukan myös kisaorganisaation ongelmanratkaisukykyä, kun ensimmäisten suunnistajien juuri startatessa oli kilpailukeskuksessa hetken aikaa vain "pätkäsähköä" tarjolla. Kaikki sähkö rupesi yhtäkkiä pätkimään ja kuulutuksessahan sen parhaiten huomasi, kun kuuluttajien ääni katkesi vähän väliä. Rengon kilpailunjohtaja Hannu Joensuun johdolla vian syytä ruvettiin ripeästi jäljittämään. Hätäratkaisuna varajärjestelmä otettiin käyttöön ja kuulutuksellekin saatiin aggregaatilla virtaa.

Vika ratkesi varsin mielenkiintoisella tavalla, sillä samaan aikaan kun sähkömiehet jäljittivät mittaamalla vikakohtaa eräs talkoolainen astui kaapeleiden päälle laitettujen lankkujen yli ja ihmetteli, että mikäs täällä salamoi! Yhteen kaapeleiden suojaukseen tarkoitettuun lautaan oli jäänyt vanha ruuvi, joka meni kaapelin läpi katkoen sähköä ihmisten kävellessä yli lankun. Vika siis onneksi löytyi ja kilpailu pääsi käyntiin normaalisti tämän  "pätkäsähkö"-episodin jälkeen. Tulospalvelun miehet pyyhkivät pitkään kylmää hikeä, joka auringon ansiosta pian vaihtui ahtaassa kontissa kuumaksi.

Nuorten eliittisarjojen käänteitä

H20E-sarjassa Vaajakosken Petteri Huikko jatkoi dominointiaan. 18-vuotiaiden poikien rastiviikosta on muodostumassa Espoon Oskari Mikkolan ja Helsingin Einari Heinaron kaksintaistelu. Mikkola oli tänään 7,7 km:n radalla 1.08 Heinaroa nopeampi ja siirtyi 50 sekunnin johtoon.

Poikien nuorimmassa eliittisarjassa Lynxin Jermu Kujanpää, SK Vuoksen Lauri Nenonen ja HS:n Tommi Oksanen olivat tänään selvä kärkikolmikko. Kun Otto Loukkalahti päätti rastiviikon kahteen osakisaan ja Kuopion Aleksi Tuovinen keskeytti, otti Nenonen samalla vakaan otteen rastiviikon ykkössijasta. Kujanpäällä on +3.41 takaa-ajettavaa.

D20E-sarjassa nuorten MM-kisoista palannut Kangasalan Heini Papinsaari kävi voittamassa Fin5:n 3. osakilpailun, muttei kilpaile koko viikkoa. Hilla Lamminpää, Ok Orient, johtaa kokonaiskilpailua. D18-eliitissä KR:n Anna Asikainen oli vakuuttava voittaen Ulvilan MM-kävijä Mira Kaskista 1.55. KooVeen Natalia Kanko jäi jo 4.47. Samalla Asikainen siirtyi kokonaiskisan kolmannelta sijalta selvään johtoon. Nuorimmassa tyttöjen elittisarjassa HS:n Essi Hietaoja voitti ja kavensi tänään toiseksi juosseen Pihkaniskojen Johanna Hulkkosen johtoa. Eroa on kuitenkin vielä 1.48. Lapin Veikkojen Meri Maijala on jäänyt jo selvemmin.

Päävalmentaja kouluttaa H21A-sarjan miehiä

Janne Salmi ei sittenkään malttanut jättää juoksematta H21A-sarjassa, vaikka niin maanantaina uhkasikin. Miesten katsastussarja käynnistyi samanaikaisesti H21A-sarjan kanssa, mutta Salmi ehti kuitenkin hyvin vielä ratkaisut seuraamaan. Ainoastaan Jukolan avausosuuden voittaja Orientin Mikael Fabritius ja venäläinen Artur Karimbaev pystyivät Rehakan maastoissa Salmen kukistamaan. Salmi lisäsi yhteiskisan johtoaan Parman Tomi Mattilaan jo yli viiteen minuuttiin.

- Kivaa oli. Maasto ja rata olivat todella hienoa yhtä risukkoisempaa aluetta lukuun ottamatta, kommentoi päävalmentaja omaa juoksuaan.

H40A-sarjassa Timo Karppinen jatkaa kärjessä vaikka joutuikin tänään taipumaan pari minuuttia Jan Donnerille. H45A-sarjassa Reijo Bister jatkoi ylivoimaista menoaan sunnuntain takkuilujen jälkeen. H50A-sarjassa TP:n Ari Anjala ei yksittäisissä kisoissa ehkä ole ollut niin ylivoimainen kuin voisi olettaa, mutta yhteiskilpailussa ero seuraaviin on venynyt jo yli kymmenen minuutin. Rastiviikon suurimmassa, yli 100 kilpailijan H60A-sarjassa komento vaihtui ja SK Vuoksen Tapio Peippo siirtyi HS:n Jouni Savelaisen ohi sarjan kärkeen.

Lahto2

Lähdön 2 kello 11.20 letkaa johtaa EsSun Tiina Paasonen D40A (2770).

Naisten D21A-sarjassa KR:n Mari Väisänen palasi voittajaksi toisen osakilpailun megapummin jälkeen ja johtaa yhteiskilpailua 1.59 erolla maanantai voittajaan, HS:n Anu Åkermaniin. D40A-sarjassa Kangasalan Jaana Pietilä-Annala otti viikon kolmannen voiton. MS Parman Anniina Paronen ei kuitenkaan ole toivottaman kaukana, eroa on 5.33.

Essi Rantaselle kolmas D10-rastireitillä

Poikien 10-vuotiaiden rastireitillä HS:n Veeti Otsamo otti viikon toisen voiton ja johtaa yhteiskilpailua jo yli kolmella minuutilla. Nuorempien poikien rastireitillä Deltan Juuso Viskarin  komea sarja on 1. – 2. – 1. Yhteiskisan kärjessä nähdään kansainvälistä väriä. Kakkosena on virolainen Kaarel Vesilind ja kolmantena sveitsiläinen Mattia Gründler.

Vanhempien tyttöjen rastireitillä jyrää MS Parman Essi Rantanen joka nappasi kolmannen ykköstilan. Parhaiten Essin vauhtiin vastaa SK Vuoksen Mari Ryytty. Nuorimmissa tytöissä tilanne on kutkuttava. Kangasalan Hilda Kukonlehto ja Ounasvaaran Sara Kurth ovat kolmessa päivässä saaneet eroa toisiinsa vain kolme sekuntia. Järjestävän seuran Hämeenlinnan Suunnistajien Sanni Kuusinen on mukavasti viidentenä.

Lentävä lähtö

Katso kaikki päivän kuvat>>

Tuulonen  Hämeenlinna  Kultakeskus Pohjola Veikkaus