Kilpailuohjeet


Kilpailun säännöt

Kilpailuissa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä ja näitä järjestäjän laatimia kilpailuohjeita.

Organisaatio
Kilpailun johto
Kilpailuorganisaation johtaja:  Tapani Koskela
Kilpailunjohtaja 1-2 osakilpailu:  Rauno Lepistö
Kilpailunjohtaja 3-5 osakilpailu: Hannu Joensuu
Kilpailutekniikan päällikkö:   Pertti Salonen
Tulospalvelupäällikkö:   Lasse Lepistö
Ratamestariryhmän koordinaattori:   Hannu Lähteenmäki
Kenttäpäällikkö: Asko Lautamäki
Kuntosuunnistuksen ratamestari: Markku Virtanen
Kilpailun valvoja, (TA):   Unto Kanerva, SSL
Lasten ratojen valvoja:   Timo Salonen, VaHa

Tuomarineuvosto
Puheenjohtaja: Timo Rapakko, LHR
Jäsenet: Petri Noponen, Delta, Sisko Anttila, LamSä
Maalituomari: Kimmo Silokangas (17.7. E-sarjojen takaa-ajolähdöt)

Osakilpailut 1-2 Hauho
Ratamestariryhmä: Mikko Lepistö (johtaja), Ari Hiiri (lasten radat)
Ratavalvoja: Pertti Hartman, RaN, Jarmo Puttonen VaajTe(H/D21E)

Osakilpailut 3 - 5 Renko
Ratamestariryhmä: Kalevi Heiskanen (johtaja), Mikko Pirilä, Mika Ternola (lasten radat)
Ratavalvoja: Markku Pessi, RiSu, Jarmo Puttonen VaajTe(H/D21E)

MM-katsastus sprintti Hämeenlinna 14.7. (H/D21E)
Kilpailunjohtaja: Tapani Koskela
Ratamestariryhmä: Reijo Honkanen
Ratavalvoja ja TA: Jarmo Puttonen, VaajTe
Sprintin MM-katsastukseen annetaan erilliset kilpailuohjeet.

Piikkarien käyttö
Kilpailuissa sallitaan piikkarien käyttö katsastussarjoissa (H/D21E)

Kartat ja rastinmääritteet
Kilpailukartat ovat 6/2009 painettuja suunnistuskarttoja, joiden mittakaava on 1:10 000, pitkällä matkalla osalla sarjoista 1:15 000, käyräväli 5 m. Sarjoissa H/D21E  tiistaina ja keskiviikkona kartan mittakaava on 1:5000 (sprinttikartta). Nuorten ja aikuisten sarjoissa kartan koot ovat A3 tai A4, lasten sarjoissa A4- tai A5 (tulostekartta). Kartat ovat muovisuojuksessa. Rastinmääritteet on painettu kilpailukarttaan. Irralliset rastinmääritteet ovat vain E-sarjoille.
Kilpailumaastojen vanhat suunnistuskartat ovat nähtävillä kilpailukeskuksissa ennen kilpailupäivän ensimmäisiä lähtöjä. Kilpailukartta on nähtävillä lähtökarsinassa.
Kilpailukarttoja ei kerätä maalissa. Kilpailuun valmistautuva kilpailija ei saa hankkia tietoja maastosta eikä radoista kilpailusuorituksensa jo tehneeltä kilpailijalta.

Kilpailunumerot
Kilpailija käyttää koko viikon samaa numeroa. Numero selviää lähtöluettelosta. Kilpailija ottaa kilpailunumeronsa kilpailukeskuksen infon läheisyydessä olevasta telineestä. Kilpailunumeroon on painettu kilpailijan lähtöajat, matkat lähtöihin ja emit-kortin numero. Kilpailunumero kiinnitetään taittamatta rintaan. Kadonneen tai repeytyneen kilpailunumeron tilalle tulee lunastaa infosta uusi numero 5 euron hintaan.
E-sarjojen viidennen päivän kilpailussa käytetään uusia numeroita. Ne jaetaan perjantaina lähdössä.

Leimausjärjestelmä
Kilpailussa käytetään elektronista Emit -leimausjärjestelmää. Kilpailija on itse vastuussa, että hänellä on toimintakuntoinen, lähtöluettelossa mainitun numeron mukainen Emit -kilpailukortti. Tietojen muutokset tehdään 10.7.2009 mennessä sähköpostilla osoitteeseen fin5toimisto@aina.net ja kilpailupäivinä kilpailukeskuksen kilpailuinfoon.
Järjestäjältä vuokratun kilpailukortin voi lunastaa kilpailupäivinä 12.-17.7. kilpailukeskuksen kilpailuinfosta. Kilpailukortti on palautettava vuokra-ajan päättyessä kilpailukeskuksen kilpailuinfoon. Vuokra on 12 euroa/viikko tai 3 euroa/päivä, vuokra maksetaan kilpailukorttia noudettaessa. Palauttamattomasta kilpailukortista veloitetaan 70 euroa. Korttiin ei saa tehdä merkintöjä, eikä kiinnittää tarroja.
Kilpailukeskuksessa on opaspaalun luona mallirasti, jossa kilpailija voi testata kilpailukortin toimivuuden. Leimasimen vilkkuva merkkivalo leimatessa osoittaa kortin olevan kunnossa.

Lähtö ja lähtöviitoitukset
Kilpailija lähtee kaikissa osakilpailuissa samannumeroisesta lähdöstä. Jokaisella lähdöllä on lisäksi oma yhteistyökumppani. Lähdön numero ja yhteistyökumppanin logo on painettu kilpailunumeroon. Opastus lähtöihin alkaa kilpailukeskuksessa sijaitsevalta opaspaalulta. Opastuksena käytetään yhteistyökumppanin logoa ja lähdön numeroa. Lisäksi apuna käytetään valkoista nauhaa tarpeellisissa kohdin.
Viitoitusta on noudatettava, eikä siltä saa poistua. Matkan varrella on etäisyystauluja, jotka kertovat kuljetun matkan opaspaalulta. Lähtöviitoitusten varrella olevat juomapisteet ja WC:t on merkitty käsiohjelmassa oleviin lähtöpaikkojen reittipiirroksiin. Lähtöalueella, ennen lähtökarsinoita on kello, joka on kilpailuajassa.
Kilpailija ottaa itse päivittäin lähtöpaikalta kilpailukorttiinsa tarkistusliuskan, kirjoittaa siihen kilpailunumeronsa ja kiinnittää sen kilpailukorttiinsa. E-sarjalaisille jaetaan irralliset rastinmääritteet lähtökarsinassa. Kaikilla sarjoilla (myös E-sarjoilla) rastinmääritteet on painettu karttoihin.

Lähtöjen 1-3 ja H/D21E-sarjojen (Lähtö 0) lähdön ohjeet
4 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan, jossa suoritetaan kilpailunumeron tarkistus.

3 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailijan kilpailukortin nollaus. E-sarjalaiset saavat irralliset rastinmääritteet.

2 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailukartta on näkyvillä.

1 minuutti ennen lähtöaikaa:
Kilpailija siirtyy oman sarjansa karttalaatikon kohdalle.

Lähtöaika:
Kilpailija ottaa karttansa laatikosta ja aloittaa suunnistuksen. K-paikka osoitetaan rastilipulla ja se on joko lähtöpisteessä tai erillisessä K-paikassa viitoituksen jälkeen. (Lähtöpaikalla ilmoitetaan kyltillä matka K-paikalle)

Lähtökynnykset
H21E ja D21E sarjoissa käytetään lähtökynnystä 1.-4. osakilpailussa. Lähtökynnyksellä on WC, juotavaa ja katettua oleskelutilaa. Lähtökynnykseltä on varusteiden kuljetus kilpailukeskuksen infoon viimeisen H/D21E-sarjalaisen lähdön jälkeen.
Keskiviikon 15.7. kilpailussa käytetään lähtökynnyksellä esilähtöä 7 min ennen lähtöaikaa.

Päivä Matka kilpailukeskuksesta
lähtökynnykselle
Matka lähtökynnykseltä lähtöön
Lähtökynnys sulkeutuu
Sunnuntai 12.7. 1,8 km
1,8 km
14.45
Tiistai 14.7.  Erillisohjeissa
   
Keskiviikko 15.7. 0,4 km
0,4 km
10.15
Torstai 16.7. 1,4 km
0,4 km
11.30


E-sarjojen 5. osakilpailun lähdön ohjeet
Perjantaina 17.7. on eliittisarjoissa neljän aikaisemman osakilpailun yhteistuloksiin perustuva takaa-ajolähtö. Kilpailijoiden tulee olla lähtöalueella 10 min ennen omaa lähtöaikaa. Lähtöalueella ovat uudet kilpailunumerot ja rastinmääritteet.
Kokonaiskilpailua johtavat lähtevät perjantaina seuraavasti: H21E 11.00, D21E 10.00, H20E 9.00, H18E 10.30, H16E 9.00, D20E 10.30, D18E 10.00, D16E 9.30
Kilpailijat siirtyvät lähtökarsinaan numerojärjestyksessä 3 min ennen lähtöaikaa. Kilpailukartta on nähtävänä lähtökarsinassa. Takaa-ajoon lähettämistä jatketaan 30 minuuttia ensimmäisen kilpailijan jälkeen, minkä jälkeen seuraavat lähtevät väliaikalähdöllä yhden minuutin välein. Takaa-ajon lähtöajat julkaistaan torstai-iltana klo 18 mennessä kisasivuilla ja kilpailukeskuksen ja kisakylän tulostauluilla.

Lähdön 4 erityisohjeet
Rastireittisuunnistus (RR)
Käytössä on kaksi eri rastireittirataa, jotka lähtevät lähtöpaikalta eri suuntiin. RR-radat kulkevat alkumatkan erillään ja tulevat yhteen kolmannella (RR3) rastilla. Loppumatka on molemmilla RR-radoilla sama.
RR-ratojen viitoitus on merkitty maastoon yhtenäisellä nauhalla. Sarjalla H/D10RR nauhan väri on alkumatkalla oranssi. Sarjojen H/D9RR ja PerheRR-sarjan nauha on valkoinen. Loppumatkasta, kun reitit kulkevat yhdessä, on väri valkoinen.
Karttaan RR-radan viitoitus on merkitty oranssilla viivalla. Viitoitus, jonka varrella oman sarjan rastit sijaitsevat, on kuvattu yhtenäisellä viivalla ja alkumatkan toinen viitoitus katkoviivalla.
RR-sarjojen rasteilla on mallirastin mukainen rasti, johon on merkitty rastin järjestysnumeron mukainen RR-tunnus (RR1 LYHYT/PITKÄ, RR2 LYHYT/PITKÄ, RR3, RR4, RR5 JA RR6).
RR-sarjojen suoritusta ei hylätä puuttuvan rastileimauksen takia, vaan kilpailija saa kymmenen minuutin lisäajan puuttuvasta rastista.
Tukireittisuunnistus (TR)
H/D10RR sarjan viitoitus on merkitty TR-sarjojen karttaan oranssilla yhtenäisellä viivalla ja H/D9RR viitoituksen alkuosa oranssilla katkoviivalla.
Lähtökarsina

5 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailijat kutsutaan lähtökarsinaan, jossa suoritetaan kilpailunumeron tarkastus
 
4 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Sarjojen H9RR, D9RR, H10RR ja D10RR, H12TR ja D12TR kilpailijoilla on mahdollisuus tutustua mallikarttaan, johon oman sarjan rata on piirretty.
Sarjojen H12, D12, H13A, D13A, H13-14B, D13-14B, H14A, D14A kilpailijoilla on mahdollisuus tutustua mallikarttaan, johon on merkitty K-piste.
Halutessaan kilpailijat saavat neuvoja järjestäjien opastajilta. Huoltajat eivät saa mennä lähtöalueelle.

3 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailukortin nollaus.

2 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Sarjojen H9RR, D9RR, H10RR ja D10RR kilpailijat saavat kartan ja heitä opastetaan.
Sarjojen H12TR, D12TR kilpailijat saavat tutustua karttaan missä on rata näkyvissä.
Sarjojen H12, D12, H13A, D13A, H13-14B, D13-14B, H14A, D14A kilpailijat saavat tutustua karttaan, missä on K-piste näkyvissä.

1 minuutti ennen lähtöaikaa:
Sarjojen H12TR, D12TR, H12, D12, H13A, D13A, H13-14B, D13-14B, H14A, D14A kilpailijat saavat kilpailukartan. RR-sarjalaiset tutustuvat itsenäisesti jo saamaansa karttaan ja rataan.

Lähtöaika:
Kilpailija aloittaa suunnistuksen. K-paikka on lähtöpisteessä.

Myöhästyneet kilpailijat
Myöhästynyt kilpailija ilmoittautuu myöhästynyt-kyltin luona lähdön toimitsijalle, joka tarkastaa hänen oikeutensa lähtöön. Myöhästyjä siirtyy varsinaiseen lähtöön toimitsijan ohjaamana suorittaen lähtötoimenpiteet ja lähtee maastoon luvan saatuaan häiritsemättä muita kilpailijoita.

Rastit ja leimaus
Mallirasti on kilpailukeskuksessa opaspaalun luona. Rastireittisarjojen mallirasti on lähdössä 4. Rastit on kierrettävä numerojärjestyksessä. Väärällä rastilla tehty leimaus voidaan korjata leimaamalla uudelleen oikealla rastilla.

Maali
Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin. Kilpailijan on valittava viimeisen rastin jälkeen oman lähtönsä numeroa vastaava maalikuja. Esimerkiksi lapset (lähtö 4) juoksevat maaliin neljä (4). Maaliviivalla suoritetaan maalileimaus, jonka jälkeen kilpailija siirtyy leimantarkistukseen. Jos leimauksissa on epäselvyyksiä, kilpailija ohjataan "itkumuurille" ongelman selvittämistä ja kilpailukortin tarkistusliuskan tutkimista varten. Tarkastuksen tulos ilmoitetaan itkumuurilla.
E-sarjojen viimeisen päivän kilpailun takaa-ajossa järjestyksen ratkaisee maalilinjan ylitys, jonka jälkeen maalileimaus on tehtävä tulojärjestyksessä.
Maalit suljetaan sunnuntaina klo 18:00, muina kilpailupäivinä klo 15:30. Maalin läheisyydessä on juomavesipiste.

Keskeyttäneet
Keskeyttäneet kilpailijat tulevat maaliin ja ilmoittavat keskeytyksestä leimantarkistuksessa.

Kielletyt alueet
Maastossa on sekä karttaan että maastoon tai ainoastaan karttaan merkittyjä kiellettyjä alueita, joille menijät hylätään. Kaikki pihamaat ja viljellyt pellot (pistemerkintä) ovat sääntöjen mukaan kiellettyjä alueita. Kielletty pelto tarkoittaa sitä, että on kiellettyä kulkea reunaojan pellon puolella. Punaisella X –merkillä merkityt tiet ovat myös kiellettyjä alueita. Kiellettyä on kulkea reunaojan tien puolella.
Kilpailumaastoissa on kielletyksi alueeksi rajattuja pieniä kylmänkukkaesiintymiä, mutta niitä ei merkitä karttaan.
Kilpailumaastoihin ei saa palata kilpailun jälkeen. Kahden  ensimmäisen kilpailupäivän maastot vapautuvat harjoitteluun toisen päivän kilpailun päätyttyä.

Juomapaikat
Maastossa olevat juomapaikat on merkitty kilpailukarttaan.

Peseytyminen
Hauholla peseytyminen on Hämeen Puutyö Oy:n pihassa, matkaa 500 m Rengossa peseytyminen on kilpailukeskuksen läheisyydessä. Pesuaineiden käyttö on kielletty pohjavesialueen vuoksi molemmissa kilpailukeskuksissa. Opastus peseytymispaikoille alkaa opaspaalulta.

Ensiapu
Kilpailukeskuksessa on ensihoitopaikka. Maastossa ei ole erillisiä ensiapupisteitä. Karttaan merkityiltä juomapaikoilta ja lähtöpaikoilta on puhelinyhteys kilpailukeskuksen ensiapuun. Tarvittaessa loukkaantunut henkilö voidaan kuljettaa juomapaikoilta kilpailukeskukseen. Ensihoitopaikan puhelinnumero on 0417771665.

WC
WC:t on merkitty kilpailukeskuskarttoihin, ja niihin on opastus opaspaalulta. Yli kilometrin päässä olevien lähtöpaikkojen viitoituksien varrella on myös WC:t, joiden paikat on merkitty käsiohjelmassa olevaan lähtöpaikkapiirrokseen.

Tulospalvelu, väliaikatulosteet ja tulokset
Kunkin päivän tulokset ja viikon yhteistulos julkaistaan päivittäin kilpailukeskuksen ja kisakylän tulostauluilla ja järjestäjien kisasivuilla. Kilpailijat saavat maalissa tulosteen, josta näkyy tulostushetken mukainen tilanne kilpailussa. Väliaikatulosteiden järkevän käytön kannalta kehotetaan kilpailijoita ottamaan väliaikatulosteet vasta, kun suurin osa sarjan suunnistajista on tullut maaliin. 
Tuloksia koskevissa epäselvyyksissä tulee ottaa yhteys kilpailuinfoon tai itkumuurin henkilöstöön. Viralliset tulokset julkaistaan Fin5-suunnistusviikon kisasivuilla ja SSL:n kisawebissä

Seurateltat
Seurojen huoltoteltat saa pystyttää Hauhon kilpailukeskuksessa lauantaina 11.7. klo 12 alkaen ja Rengon kilpailukeskuksessa tiistaina 14.7. klo 16 alkaen järjestäjien merkitsemille paikoille. Yöpyminen seurateltoissa on kiellettyä.


Palkinnot
Neljän ensimmäisen kilpailupäivän sarjavoittajat palkitaan esinepalkinnoin.
Palkinnot jaetaan seuraavasti:
1. ja 2. osakilpailun voittajille maanantaina 13.7. klo 19.00 kauppakeskus Tuulosessa Tuuloksessa
3. osakilpailun voittajille keskiviikkona 15.7. klo 18.00 torilla Hämeenlinnassa
4. osakilpailun voittajille torstaina 16.7. klo 18.00 kauppakatu Reskalla Hämeenlinnassa
Kokonaiskilpailussa palkitaan sarjojen parhaat osanottajamäärien suhteessa perjantaina 17.7. kilpailukeskuksessa.
Palkinnot jaetaan palkintokorokkeella kuulutusta apuna käyttäen sarjoissa H/D9RR H/D10RR, H/D12TR, H/D12, H/D13A, H/D14A, H/D13-14B, H/D16E, H/D18E, H/D20E, H/D21E.
Muissa sarjoissa käytetään palkintojen omatoimista hakua palkintoteltasta, kun tulostaululla on merkitty sarja valmiiksi.
Palkintojen määrä sarjoittain ilmoitetaan tulostauluilla. Korokkeella tapahtuvan palkintojenjaon aikataulu ilmoitetaan myös tulostauluilla.
Viidennen osakilpailun maalissa jokainen suunnistaja saa muistomitalin.
Fin5-suunnistusviikolle 25 kertaa osallistuneet palkitaan muistopalkinnolla ensimmäisen ja toisen osakilpailun voittajien palkitsemistilaisuuden yhteydessä maanantaina 13.7.
Noutamattomia palkintoja ei lähetetä.

Kuntosuunnistus


Radat
Kuntosuunnistajille on päivittäin tarjolla viisi eri ratavaihtoehtoa. Aloittelijoille tarkoitettu helppo C, vähän kokeneimmille tarkoitettu helpohko B sekä konkareille vaativat A3, A5 ja A7. Ratavaihtoehdot ovat päivittäin nähtävillä kilpailukeskuksen kuntosuunnistusinfossa. Lisäksi on tarjolla perheen nuoremmillekin suunnistusrataa saattajan kanssa Perhe-RR radalla

Ilmoittautuminen ja maksut

Ilmoittautuminen tehdään kilpailukeskuksen kuntosuunnistusinfossa. Karttamaksu on 40 €/viikko tai 10 €/päivä. Kuntoilija voi vuokrata infosta myös Emit-kortin, jonka vuokra on 12 €/viikko tai 3 €/päivä. Kadonneesta vuokrakortista peritään 70 €.


 Avoinna Su Ma
 Ke To
Pe
   12.7. 13.7.
15.7.
16.7.
17.7.
 Ilmoittautuminen 11.00 - 15.00
9.00 - 12.00
 9.00 - 12.00  9.00 - 12.00  9.00 - 12.00
 Lähtö 13.30 - 16.00
10.30 - 13.00
10.30 - 13.00 10.30 - 13.00
10.30 - 13.00
 Maali 13.30 - 18.00
10.30 -
15.00
10.30 -
15.00
10.30 -
15.00
10.30 -
15.00

Lähtö
Kuntosuunnistajilla on oma lähtöpaikka (Lähtö 5). (Perhe-RR:n lähtö on lähtö 4) Lähtöpaikalla ilmoittaudutaan lähdön toimitsijalle, joka kirjaa kuntosuunnistajan lähtöön ja ohjaa oikean karttalaatikon luokse. (Perhe-RR:n lähdössä toimitsija antaa perheelle tarvittavan määrän karttoja.) Lähtö suoritetaan nollaamalla Emit-kortti.

Maali
Kaikki kuntosarjalaiset tulevat maaliin 5 (Myös Perhe-RR).
Maalissa Emit-kortti luetaan. Vuokrattu Emit-kortti on palautettava vuokra-ajan päättymisen jälkeen kuntosuunnistusinfoon.
Maalin jälkeen kuntosuunnistaja saa halutessaan väliaikatulosteen suorituksestaan.

Tulokset
Päivittäiset tulokset ovat nähtävillä kilpailukeskuksessa tulostaululla ja suunnistusviikon kotisivuilla. Yhteistuloksia ei lasketa.

Palkinnot
Päivittäin arvotaan kaksi palkintoa jokaista rataa kohti. Viidentenä kilpailupäivänä (17.7.) kaikki maaliintulijat saavat muistomitalin.

Rastiralli
Rastiralli on alle 8-vuotiaille lapsille tarkoitettu toiminnallinen suunnistusrata. Jokaisena kilpailupäivä on oma rata. Suunnistuksen lisäksi reitin varrella on erilaisia tehtäviä.
Rastiralliradat kulkevat kilpailukeskuksen läheisyydessä helppokulkuisessa maastossa. Reitin pituus vaihtelee 500 metristä kilometriin.
Rastiralliin ilmoittautuminen, maksu ja lähtö tapahtuvat Rastirallipisteessä, joka sijaitsee kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä. Opastus alkaa opaspaalulta. Osanottomaksu on 3€/lapsi/kerta/päivä. Saattajalta ei peritä maksua. Jokainen osallistuja palkitaan päivittäin.
Rastiralli on avoinna sunnuntaina 12.7. klo 13 – 17 ja muina kilpailupäivinä klo 10 – 14.

Muksula
Muksula on tarkoitettu yli 1-vuotiaille lapsille.
Ennakkoilmoittautuminen on pakollinen turvallisuus- ja viihtyvyyssyistä. Muksulan ennakkoilmoittautuminen tapahtuu 29.6.2009 mennessä sähköpostitse Fin5 toimiston osoitteeseen: fin5toimisto@aina.net. Ilmoittautumisessa täytyy mainita: lapsen nimi, ikä, osallistumispäivät, mahdolliset allergiat sekä huoltajan nimi ja puhelinnumero.
Lapsia, joita ei ole ennakkoon ilmoitettu, otetaan muksulaan vain hoitajamäärän niin salliessa.
Muksula avataan tunti ennen ensimmäisen kilpailijan lähtöä. Lapset kirjataan sekä tullessa että lähtiessä sisääntuloportilla.
Muksulapäivän hinta on 4 euroa/lapsi/päivä (sisältää välipalan)

Muksulan alustava ohjelma

Su 12.7.
Hauho Loruja ja satuja sekä tutustumista toisiimme
Ma 13.7
Hauho Musiikkituokio, jonka vetää musiikinopettaja Tanja Ahola-Virtanen
Ke 15.7.
Renko Rastiralli-luontopolku ja vauhdikasta liikuntaa, jonka vetää Henna Erämaja ja Miia Rämänen
To 16.7.
Renko Näin sitä ennen vanhaan- perinteitä ja pajupillejä. Vetäjänä Taisto Jurvanen.
Pe 17.7.
Renko Rouva Punajuuren työpajat. Rouva Punajuuri vierailee ja samalla työskentelee lasten kanssa käsillä. Vetäjänä Anne Ihamäki.

Ympäristö
Roskat (ml. geelipussit) on jätettävä lähtöön, juomapaikalle tai maaliin. Järjestäjät ovat varanneet jätesäkkejä ja säiliöitä roskia varten. Jokainen seura huolehtii oman seuraleirinsä roskien toimittamisesta lähimpään jätepisteeseen.
Tuulonen  Hämeenlinna  Kultakeskus Pohjola Veikkaus